Zuzana Sovišová
602 532 144
zuzana.sovis@gmail.com

Blog

26
Led

CO JE CO VE WELLNESS

Vyznat se ve vědeckém žargonu souvisejícím se zdravým životním stylem nebývá vždy snadné. Protože naše těla přirozeným způsobem nevytvářejí vitaminy, minerály a Omega mastné kyseliny, potřebujeme tyto živiny získávat ze stravy – ale z které a proč? Náš jednoduchý průvodce vám prozradí, co potřebujete vědět.

PRŮVODCE VITAMINY 
Vitamin A Potřebujeme ho pro zdraví pleti, imunitní systém a růst. Naše tělo mění beta-karoten, červenooranžový pigment z ovoce a zeleniny, jen v tolik vitaminu A, kolik potřebujeme; není tedy třeba bát se předávkování.
Jezte: Listovou zeleninu, mrkev, meruňky, mléčné výrobky, vejce a ryby.

Vitamin B Existuje osm známých forem vitaminu B, které zajišťují zdraví metabolismu, nervových a svalových funkcí a dělení buněk. Vitamin B je zvláště citlivý na zpracování, proto lehce chybí lidem, kteří jedí hodně tepelně zpracovaných potravin.
Jezte: Syrovou zeleninu a ovoce, ořechy, celozrnné potraviny (jako je hnědá rýže, celozdrnné těstoviny), vejce, maso a ryby.
Vitamin C Vitamin C většina lidí dobře zná. Tento silný antioxidant hraje zásadní roli ve tvorbě kolagenu pojivových tkání, což je důležité pro zdraví zubů, kostí a krevních cév. Zároveň pomáhá tělu získat z potravy železo.
Jezte: Ovoce, bobulovité ovoce, klíčky a kořenovou zeleninu.Vitamin D Nejdůležitejším zdrojem vitaminu D je slunce – říká se, že 30minutová procházka během dne má stejně prospěšné účinky, jako 10 sklenic mléka! Vitamin D potřebujeme pro vstřebávání vápníku, zdravé fungování imunitního systému a normální svalové funkce. Nedostatek vitaminu D může způsobit onemocnění kostí, jeho zdravé množství je tedy velmi důležité.
Jezte: Mastné ryby a vaječné žloutky.

Vitamin E Antioxidační vitamin E chrání tělové buňky před volnými radikály, které poškozují zdravé buňky. Působí ruku v ruce s vitaminem C.
Jezte: Ořechy, fazole, vejce, listovou zeleninu a obiloviny.

Vitamin K Vitamin K pomáhá srážlivosti krve a opravě a stavbě kostí. Přirozeně ho tvoří bakterie ve střevech, měli byste ho však přijímat i ve stravě.
Jezte: Tmavou listovou zeleninu (brokolici, špenát a růžičkovou kapustu).

PRŮVODCE MINERÁLY

Vápník Vápník je nezbytný pro zdraví kostí, zubů a tkání. Reguluje funkce svalů a nervů a je nezbytný pro srážlivost krve.
Jezte: Listovou zeleninu, mandle, luštěniny, ovoce a mléčné produkty. Hořčík Hořčík je součástí více než 300 základních metabolických reakcí v těle, včetně tvorby energie, zdravých srdečních funkcí a stahů svalů. Lidé běžně nemají ve stravě dostatek hořčíku.
Jezte: Listovou zeleninu, ořechy (kešu a mandle), semínka a celozrnné obiloviny. Selen Selen pomáhá tvořit antioxidační enzymy, které chrání před škodlivým působením volných radikálů. Pokud nemáte dostatek selenu, můžete trpět oslabením imunitního systému nebo špatnými srdečními funkcemi.
Jezte: Obiloviny, ořechy, houby a ryby.

Zinek Imunitní systém potřebuje zinek ke zdravému fungování. Zinek pomáhá hojit rány, rozkládat karbohydráty, stavět silnou pleť a přispívá ke zdraví zraku, čichu a chuti.
Jezte: Semínka (sezamová, slunečnicová a dýňová), ořechy, maso, čočku a houby. 

Jód Jód je nezbytná složka hormonů štítné žlázy, která reguluje metabolismus, růst a vývoj a reprodukční funkce. Nedostatek jódu může vést k mentálním problémům.
Jezte: Sůl, mořské řasy, mořské plody, luštěniny, brambory, mléčné výrobky a vejce. 

Měď Měď je potřeba pro zdraví centrálního nervového systému, hladinu energie a tvorbu melaninu. Potřebujete ji i pro tvorbu kolagenu a elastinu v pleti a zdraví pojivých tkání v srdci, krvi a kostech.
Jezte: Luštěniny, ořechy, semínka, obiloviny a houby. 

Železo Železo potřebují naše červené krvinky pro detoxikaci a přenos kyslíku po těle. Bez železa riskujeme vznik chudokrevnosti.
Jezte: Čočku, fazole, jahody a červené maso.

 

A MASTNÉ KYSELINY …

Omega 3 Tělo si neumí samo vytvořit omegu 3, stejně jako vitaminy, je tedy potřeba ji přijímat ze stravy nebo v podobě potravinových doplňků. Omega 3 redukuje zánětlivost; může tak snížit riziko srdečních chorob, rakoviny a revma. Zároveň podporuje mozkové funkce a zrak.
Jezte: Mastné ryby (makrely, pstruhy a lososa), lněná semínka, vlašské ořechy, doplňky stravy Omega 3.

AUTOR TEXTU: SOPHIA MARINHO DE LEMOS